İçten bir gülümsemenin asla yalan söylemeyeceğini düşünürüz. Çünkü, gerçek bir gülümseme (psikologların duchenne gülümesemesi olarak adlandırdıkları) yanlızca dudakları hareket ettirmek değil aslında gülümsemenin gözlere ulaştığı gülümsemeye deniyor. Ama yapılan araştırmalar, insanların % 80’nin duchenne gülümsemesini taklit edebildiklerini gösteriyor.
Elbette gerçek bir gülümsemeyi taklit etmek çok kolay değil, çünkü gerçek bir gülümsemenin yüze yayılması yarım saniye kadar sürüyor. Yani süreyi ayarlayıp daha yavaş gülümseyebilirseniz J daha güvenilir, orijinal ve hatta çapkın biri olarak alıgılanıyorsunuz.
Hoşgörü için gümseyin!
Kötü bir şey yayıp yakalandığımızda neden gülümseriz? Bu mahcup gülümseme bize fayda sağlar mı? Marianne Lefrace ve Marvin Hetch tarafından yapılan bir araştırmaya göre bu sorunun cevabı evet! Kuralları çiğneyen ve sonrasında gülümseyen insanlara daha hoşgörülü davranma eğilimindeyiz. Bunun sebebi ise yanlış yapıp mahcup gülümseyen insan daha güvenilir buluyor olmamız.
Siz gülün dünya’da gülsün!
Sosyal hayatımızda çok da tanımadığımız insanlara nezaketen zamanlar oluyordur. Örneğin; bir kasiye alışverişs sırasında ya da garsona sipariş verirken. İşte bu zamanlarda, bir şey istediğimizde peşinden gülümsemek aslında sorunları daha çabuk çözüyor. Verlin Hinz Ve Judith Tomhave tarafından 1991’de yapılan araştırmada, karşınızdaki birine gülümsediğinizde karşılık verme olasılığı % 60. Ayrıca araştırmaya göre siz birine somurttuğunuzda, neredeyse kimse size somurtmuyor.
Uzun yaşam için gülümseyin!
İşte gülümsemek için başka bir sebep. Yine hayatlarında nezaketende olsa gülümsemeyi alışkanlık getirmiş insanların vücutlarında stres hormanları daha az aktif olduğu için, yaşam konforu artmakta, hücre yenilemesi daha fazla olmaktadır.
Dt. Dilara ELMACI