Bonding uygulaması son yıllarda konuşulur olmuş ve hastalar tarafından da talep edilir hale gelmiştir.Fakat eskiden beri varolan bir sistemdir .Gelişen teknoloji ve adesiv dişhekimliği uygulamalarındaki gelişmeler ile bu sistemin başarısı artmış ve uygulama yaygınlaşmıştır.

Bonding Nedir?

Bonding yapıştırma demek.Neyi yapıştırıyoruz?Kompozit rezin esaslı doldurucu maddeleri ihtiyaç olan yerlere.Örneğin ön bölge dişleriniz arasında hafif aralıklar varsa, boşluğu oluşturan her iki dişin ilgili tarafına veya sadece bir tanesine ,dişte herhengi bir aşındırma yapmadan bu malzemeleri yapıştırıp ekliyoruz ve aralık tamamen kapanıyor.
Veya ön diş kırıklarında ,kırık kısmı yine bu sistemle tamamlıyoruz.Kullanılan malzemenin kalitesine göre ve hekimin uygulama becerisine bağlı olarak gerçek diş dokusu ile eklenen kısım arasında fark hiç oluşmaz veya yok denecek kadar az.Doğru tabakalama tekniği kullanıldığı takdirde son çıkan yeni malzemeler doğal diş dokusunu hem renk , hem ışık geçirgenliği açısından çok iyi taklit ediyor.
Bu şekilde ufak tefek düzeltmeler yapılacaksa , genel olarak dişlerin formu , dizilişi ve renginden hasta memnunsa bonding alternatiftir.Daha ileri durumlarda gülüş tasarımı , porselen lamina , zirkonyum , cam seramik kuronlar devreye giriyor.

Bonding Sisteminin Avantajları:

– Diş yüzeyinde hiç aşındırma yapılmaz .Minimal invaziv girişim ile etkin sonuç alınabilir.
– Oldukça kısa sürer tek seansta birkaç diş yapılabilir.
– Ekonomiktir.

 Avantajları yanında bazı dezavantajları da malesef zaman zaman karşımıza çıkıyor.Aşırı çay kahve sigara tüketimi ve bakımın da zayıf olduğu durumlarda ,ilk günkü renginde değişim olabiliyor.Ya da eğer diş boyu uzatma veya kırık tamir işlemi yaptıysanız , yine kullanıma bağlı olarak ek yerlerinde kırık veya düşme tabi ki oluşabilir. Adı üstünde “bonding ” dedik yani yapıştırma ..Sert cisimlerin kapağını açma,tırnak yeme alışkanlığı, sert kabuklu kuruyemişleri dişlerle ayıklama gibi davranışlar sadece bonding uygulamasında değil , laminalar , full kuronlarda da hatta hiç işlem görmemiş doğal dişlerle dahi yapılmaması gerekir.